حساسیت یا آلرژی و درمان آن

حساسیت یا آلرژی و درمان آن
گرده گیاهان عامل اصلی آلرژی در فصل بهار است ، حدود ۲۰ الی ۳۰ درصد افراد دچار آلرژی های گوناگونی هستند به گونه ای که می توان گفت متاسفانه بروز آلرژی در کشور ما از شیوع بالایی برخوردار است.

افرادی که زمینه حساسیت دارند به خصوص در این فصل که به گرده گل حسایت دارند علایمی را از خود بروز می دهند که این واکنش ها به صورت آبریزش بینی، گرفتگی بینی، عطسه، خارش چشم، اشک ریزش، قرمزی چشم و در دستگاه تنفسی به صورت گرفتگی صدا، سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس ممکن است که ظاهر شود. لذا این بیماران در بسیاری در موارد می توانند مشکلات جدی داشته باشند و در زندگی عادی آن ها تاثیرگذار باشد. خوشبختانه بسیاری از این بیماران دچار علایم خفیف هستند.

معمولا در فصل بهار در نواحی معتدل گرده افشانی درخت ها وجود دارد که قبل از آغاز فصل بهار شروع می شود در صورتی که گرده افشانی چمن و برخی از علف ها در تابستان و گرده افشانی درختچه ها و علف های هرز در فصل پاییز است.

گرده ها باید سایز مشخصی داشته باشند تا ایجاد آلرژی کنند به طوری که گرده هایی که اندازه آنها بین ۱۰ تا ۶۰ کیلودالتون است بیشتر از طریق باد جا به جا می شوند و می توانند آلرژی زا باشند در حالی که گل های زینتی و درخت های میوه اکثرا گرده های سنگین تری دارند و راه انتقال گرده در این گیاهان از طریق اندام های حشرات است.به این ترتیب گرده ها به چند دسته از قبیل باد دوست، حشره دوست و آب دوست تقسیم می شوند که در این مورد منظور بیشتر راه انتقال است.

 قبل از بروز علایم با مصرف داروهایی پیشگیرانه می توان از بروز بسیاری از این علایم پیشگیری کرد. علایم این بیماری در بسیاری از بیماران بسیار خفیف است و بیشتر افراد بر این تصور هستند که دچار سرماخوردگی شده اند لذا ممکن است از بسیاری افراد، داروهای سرماخوردگی را به صورت خودسرانه مورد استفاده قرار دهند که این داروها نه تنها مفید نخواهد شد بلکه می تواند برای آن ها ایجاد مشکلاتی نیز داشته باشد بنابراین تشخیص آلرژی بسیار مهم است که در این افراد داده شود.

بیشتر داروهای مورد استفاده از خانواده آنتی هیستامین ها و کرومولین ها استفاده می شود و در مورد عوارض ریوی که در برخی موارد به صورت آسم بروز پیدا می کند. می توان از داروهای ضدآسم یا داروهای بازکننده برونش استفاده می شود، و همین طور از کورتیکو استروئیدهای استنشاقی نیز می توان با تجویز پزشک متخصص استفاده کرد.

افراد برای این کار از آمپول کورتن استفاده می کردند. توصیه می شود به علت عوارضی که آمپول های کورتن (کورتن سیستمیک نه کورتن های استنشاقی)، مورد استفاده قرار نگیرد و تنها تحت شرایطی آن هم با تجویز پزشکان فوق تخصص اجازه دارند مصرف کنند که در این مورد نیز توصیه به عدم انجام آن وجود دارد.

 زمانی که در فصل بهار فردی دچار آلرژی می شود به احمجدد برای سال دیگر نیز بروز پیدا می کند و یا یک بیماری گذار محسوب نمی شود.

ممکن است بروز مجدد خفیف و یا بسیار شدیدتر باشد. این موضوع بستگی به وضعیت گرده افشانی و تعداد گرده های موجود دارد و همین طور بستگی به شرایط بیمار دارد که ممکن است این وضعیت را برای فرد دچار تغییر کند.

متاسفانه بروز آلرژی شیوع بالایی دارد. بین ۲۰ تا ۳۰ افراد دچار آلرژی های گوناگون هستند. این آمار نشان دهنده شیوع بسیار بسیار بالایی است ولی خوشبختانه همانگونه که مطرح شد در بیشتر افراد آلرژی به صورت خفیف بروز پیدا می کند که موارد شدید آن می تواند بسیار آزار دهنده باشد که اثرات آن می تواند بر کیفیت زندگی و سلامت فرد تاثیرگذار باشد.

اولین اصل درمان در این بیماران، آموزش بیمار است. آموزش بدین معنا که فرد باید بداند دچار آلرژی شده و آن را با سرماخوردگی، عفونت، سینوزیت اشتباه نگیرد. دومین مساله ای که بیمار باید آموزش ببیند چگونگی پیشگیری از این بیماری ها است و سوم اینکه فرد باید آگاهی داشته باشد که چه دارویی را مصرف می کند(دارودرمانی) و به چه نحوی باید آنها را مورد استفاده قرار دهد و در نهایت که در افراد به صورت نادر اتفاق می افتد انجام ایمنوتراپی یا حساسیت زدایی است. این اقدام باید توسط فوق تخصص آلرژی انجام شود زیرا اگر توسط افراد ناآگاه صورت گیرد نه تنها تاثیر مثبتی ندارد بلکه می تواند جان افراد را با خطر مواجه کند.

آلرژی های بینی تقسیم بندی می شود به خفیف، متوسط و شدید.آن دسته که بروز آن خفیف است، درمان نیز در آنها ساده تر است و به راحتی می توان با یک داروی موضعی آن را درمان کرد و نیازی به آنتی هیستامین سیستمیک ندارد. آن دسته که بروز آنها شدت دارد فرد نیاز دارد علاوه بر آنتی هیستامین های خوراکی از داروهای موضعی نیاز استفاده کرد. هم چنین ممکن است آلرژی های بینی همراه و یا بدون پولیپ باشد که در این صورت روند درمان متفاوت خواهد شد. اگر بیماری به صورت خودسرانه داروها را مورد استفاده قرار دهد نمی تواند به درستی بهبود پیدا کند و از فواید داروی مصرفی بهره مند شود.

همانگونه که عنوان شده اندازه و سایز این گرده ها بسیار ریز است، بنابراین ماسک های که به طور معمول در اختیار ما قرار دارد حتی اگر خیلی خوب مورد استفاده قرار بگیرد یعنی کاملا دهان و بینی را پوشش دهند نمی تواند افراد را در برابر ریزگردها محافظت کنند. توصیه متخصصان این است که ماسک به تنهایی نمی تواند بریا افراد مفید باشد مگر با توصیه های پزشکان همراه باشد.

برای افرادی که به گرده گیاهان حساسیت دارند رژیم خاصی وجود ندارد ولی در افرادی که فرم های دیگری از آلرژی را مبتلا هستند، رژیم های غذایی ویژه ای وجود دارد که افراد باید پایبند اجرای آن باشند.

خانم باردار مبتلا به آلرژی شرایط یک فرد عادی دارد تنها تفاوتی که در این خصوص وجود دارد این است که در خانم های باردار سلامت دو نفر مهم است و ما مجبور هستیم یک تغییراتی در داروهای این فرد اعمال کنیم که تاثیر سوء نداشته باشد و یا تاثیرات آن حداقل باشد. در خصوص مسافرت نیز بستگی به ماه بارداری دارد که خانم های که در اواخر ماه های بارداری باشد و آسم کنترل نشده داشته باشد شرایط متفاوتی خواهد داشت و به فرد توصیه می شود که از سفر صرف نظر کند.

لازم به ذکر است که بسیاری از داروهای تولید داخل تاثیرات بسیار خوبی دارد و اینگونه نیست که ما خود را موظف به مصرف داروهای خارجی کنیم.

آلرژی های ارتباط بسیار نزدیکی با آلاینده ها دارد، بنابراین مناطقی که مقدار آلاینده ها در آن زیاد است بنابراین آلرژی نیز بیشتر بروز پیدا می کند.

  • منبع: ممتاز نیوز
  • تاریخ: دوشنبه 15 اردیبهشت 1393 - 15:56
  • نویسنده: Arash
  • صفحه: مقالات
بازخوردها
    ارسال نظر