آسم و ریفلاکس معده
بیش از 75% مبتلایان به آسم، بیماری ریفلاکس معده (سوزش سرمعده) را نیز به طور مکرر تجربه میکنند. مبتلایان به آسم تقریباً دو برابر افراد معمولی به ریفلاکس معده دچار میشوند، به ویژه در مواردی که آسم به درمان پاسخ نمیدهد. در واقع ریفلاکس معده (برگشت اسید معده به سوی دریچه بالایی معده) سبب تحریک آسم میشود. گاهی حملات آسمی به دلیل ریفلاکس معده است.
آیا ریفلاکس معده ممکن است دلیل ابتلا آسم باشد؟
هرچند که تحقیقات ارتباط این دو بیماری را نشان میدهد، اما هنوز دقیقاً معلوم نیست چه نوع ارتباطی بین این دو بیماری وجود دارد. گاهی ریفلاکس معده، سبب بدتر شدن آسم میشود و برعکس آسم و داروهای ضدآسم نیز ممکن است ریفلاکس معده را شدت دهند. اما درمان ریفلاکس معده، سبب بهبود نشانههای آسم میشود.پزشکان ریفلاکس معده را در صورتی علت آسم میدانند که :
1.آسم در بزرگسالی بروز کند.
2.نشانههای آسم بعد از غذاخوردن، ورزش کردن و دراز کشیدن شدیدتر شود.
3.آسم به درمانهای رایج پاسخ ندهد.
توصیههایی برای افراد مبتلا به ریفلاکس معده و آسم بطور همزمان :
اگر مبتلا به هر دو بیماری هستید، استفادهی منظم از داروهای آسم که پزشکتان تجویز کرده ، بسیار مهم است. در واقع ریفلاکس معده را باید مانند یک عامل محرک آسم درنظر بگیرید و آن را تا حد ممکن کنترل کنید.خوشبختانه بسیاری از نشانههای ریفلاکس معده با کمی تمهیدات شخصی قابل درمان و/یا جلوگیری است. بعضی از این تمهیدات چنین است:
1.قسمت بالایی تختخوابتان را حدود 15 سانتیمتر بالا بیاورید تا گرانش زمین مانع برگشت اسید معده به سمت مری شود (از پتو یا بالش استفاده نکنید، زیرا استفاده از بالش به بدن حالت خمیدگی میدهد و بیشتر به معده فشار میآید).
2.حداقل 2 تا 3 ساعت از قبل از خواب، غذا بخورید و درست پیش از رفتن به تختخواب چیزی نخورید.
3.دقت کنید که حجم غذا از میزان متوسط کمتر باشد.
4.وزن بدنتان را در حد متعادل حفظ کنید تا از فشاری که اضافه وزن بر شکم وارد میکند جلوگیری شود.
5.غذاهای چرب، نعناع، قهوه، چای، کوکاکولا و الکل نخورید. زیرا این خوراکیها به شل شدن دریچه معده (اسفنکتر) کمک میکنند. همچنین میوههای ترش مانند مرکبات که به اسیدی شدن معده و تحریک اسفنکتر کمک میکنند نخورید.
6.سیگار کشیدن را ترک کنید، زیرا سبب شل شدن اسفنکتر معده میشود.
7.لباسهای راحت بپوشید.