علایم فقر آهن و چگونگی رفع آن
بنابر گزارش مجله تخصصی ویمنزهلتمگ، شما هم اگر با هر یک از علائم هشداردهنده زیر در بدن خود روبرو شدید، این علائم را نادیده نگیرید و هرچه زودتر به فکر جبران کمبود آهن باشید:
- خستگی مفرط: بدن از آهن برای تولید هموگلوبین استفاده میکند که این ترکیب در گلبولهای قرمز وجود دارد و وظیفه آن جابهجایی اکسیژن در خون است. وقتی در خونتان به تعداد کافی گلبولهای سالم و فعال نداشته باشید، احساس خستگی مفرط میکنید.
- عدم تمرکز: ترکیبات ناقل پیامهای عصبی به دلیل کمبود آهن دچار کندی میشوند و عملکرد آنها به کمترین سطح میرسد و در نتیجه قدرت تمرکز فرد به میزان چشمگیری کاهش مییابد.
- بیحوصلگی: بیحوصلگی و عدم اشتیاق نسبت به موضوعات مختلف از پیامدهای کاهش کارایی ترکیبات ناقل پیامهای عصبی است. این بیاشتیاقی و بیانگیزگی نسبت به هر چیزی و هر کسی از دوستان و خانواده گرفته تا کار رخ میدهد.
- تنگی نفس: تنگی نفس چه هنگامی که در حال ورزش در باشگاه هستید و چه در هنگام یک قدم زدن ساده به سراغ شما میآید. اما دلیل این تنگی نفس چیست؟ در واقع نبودن آهن کافی در خون بدن را تشنه اکسیژن میکند.
- رنگپریدگی: داشتن رنگ پریده مانند روح علامت خوبی نیست. این رنگ پریدگی به دلیل کاهش جریان خون و کم شدن تعداد گلبولهای قرمز رخ میدهد.
- ناتوانی در انجام فعالیتهای روزمره: اگر مثل هفتههای پیش نمیتوانید با سرعت کار کنید یا در انجام فعالیتهای روزمره دچار کندی شدهاید به احتمال زیاد کمبود آهن سبب کمطاقتی و کاهش توانایی شما شده است.
- درد عضلانی شدید: اگر به باشگاه میروید و بیش از حد طبیعی احساس گرفتگی و درد عضلانی میکنید، علت آن کمبود آهن است که توانایی بازسازی به موقع و سریع ماهیچهها را از بین میبرد.
- شکنندگی و ترک ناخنها: حتی بهترین شیوههای آرایشی ناخنها نیز نمیتوانند این ترکها را مخفی کنند. یکی دیگر از علائمی که نشان دهنده فقرآهن است داشتن ناخنهای گود رفته یا قاشقی شکل است.
- ابتلا به عفونتهای مکرر: اگر اغلب مریض میشوید به ویژه اگر بیشتر به بیماریهای تنفسی مبتلا میشوید به احتمال زیاد باید به دنبال ردپایی از کمبود آهن در بدن خود بگردید.
- ادرار صورتی یا قرمز: عجیبترین علامت کمخونی که در آخر به آن اشاره میکنیم خروج ادرار صورتی یا قرمز رنگ به ویژه پس از خوردن غذاهای قرمز نظیر لبو است. این اتفاق در حدود 10 تا 14 درصد از افراد سالم رخ میدهد. اما این رقم در افرادی که به فقرآهن مبتلا هستند بیشتر رخ میدهد. این مسئله به دلیل افزایش جذب رودهای رنگدانههای قرمز رخ میدهد.
مواد فهرست شده ، در زیر غنی از آهن و برای درمان کم خونی بسیار مفید هستند .
· صدف خوراکی بخارپز
بهترین منبع غذایی حاوی آهن است ودر هر سروینگ حدود 21 میلی گرم آهن دارد .
· علف و گیاهان دریایی
گیاهان دریایی ، گیاهانی هستند که در دریا زندگی می کنند (جلبک دریایی ) و 18 تا 40 میلی گرم آهن در هر واحد دارند .
· صدف دریایی
در هر 88 گرم صدف خوراکی ، بیشتر از 13 میلی گرم آهن وجود دارد و این غذای دریایی ( حلزون صدف دار ) یکی از مهم ترین منابع آهن به شمار می رود.
· جگر گاو و گوسفند
دل و جگر گاو و گوسفند ، حاوی 5/7 میلی گرم آهن در هر سروینگ است و دردرمان کمبود آهن ، ریزش مو و درمان کم خونی بسیار موثر هستند .
· جگر مرغ
یکی از بهترین منابع آهن ، جگر مرغ است که 5/8 میلی گرم آهن در هر واحد سروینگ خود دارد .
· پوسته سبوس گندم
مصرف سبوس ، بهترین درمان کم خونی ناشی از فقر آهن است . زیرا حدود 11 ملی گرم آهن در هر واحد سروینگ خود دارد و از آنجا که این ماده علاوه بر آهن ، حاوی مقدار زیادی B1 هستند بهترین ماده غذایی برای شروع روز محسوب می شود پس درصبحانه به جای نان و غلات ساده ، از نوع سبوس دار آنها استفاده کنید .
· جوی دو سر
جوی دو سر فقط یک غله و گیاه خوش طعم نیست بلکه یک منبع خوب آهن نیز محسوب می شود و هر کاسه از آن 6 میلی گرم آهن دارد که دررفع کمبود آهن موثر است .
· نخود فرنگی
نخود فرنگی یکی دیگر از منابع غنی از آهن است که هر سروینگ آن بیشتر از 6 میلی گرم آهن دارد و اگر به رژیم غذایی شما افزوده شود، در درمان کم خونی موثر خواهد بود .
· پنیر توفو
یک منبع عالی از آهن است که در هر واحد آن 5/6 میلی گرم آهن وجود دارد .
· سمولینا
در غله گندم وجود دارد و حاوی 5/5 میلی گرم آهن در هر واحد آن است.