لیمو ترش و خواص آن
لیمو ترش ( Citrus limon )
لیموها حاوی مقدار زیادی اسید سیتریک هستند که موجب طعم ترش آنها میگردد. در واقع لیموترش درخچهای است که بلندی آن به چهارمتر میرسد و کشت آن فقط در مناطق گرمسیر امکان دارد(آب و هوا مدیترانهای). شاخههایش بلند و برگهایش پهن و سبز مات و بیضوی است.
لیموترش تنها درختی است که تقریبا همیشه میوه و گل و برگ دارد. میوه اش بیضوی شکلی است و در اواخر پاییز و اوایل زمستان آبدارتر میباشد.
♣ مشخصات ظاهری:
این گیاه دارای برگ های دندانه ای سبز روشن و میوه های کوچک سبز یا زرد رنگ و به شکل بیضی شکل است . این میوه دارای پولپ ترش مزه و مطبوع و محتوی دانه هایی تلخ مزه می باشد.
بخشهای دارویی شامل پوست، عصاره و اسانس میوه است.
♣ ترکیبات شیمیایی :
میوه های این گیاه شامل شکر، پلی ساکارید ها، اسید های آلی، لیپید،کاروتنوئید ها، ویتامین های A B1، B2،,B3 بیو فلاونوئید ها، لیمونوئیدها ( تلخ مزه )، لیمونن(۷۰%)، ژرانیل استات، لینالیل استات می باشد.
همچنین لیمو دارای مقدار زیادی پتاسیم (میوه ۱۴۵mg/100g ) ،ویتامین C به میزان میوه ۴۰-۵۰mg/100g (یعنی دو برابر پرتغال) وکلسیم (mg 61) است.
♣ خواص واثرات درمانی:
لیمو خاصیت ضدباکتریایی، ضدویروسی، تقویت کننده سیستم دفاعی بدن، کاهش دهنده وزن، هضم کننده و تصفیه کننده کبد را دارد.
لیمو دارای املاح و ترکیبات زیادی مانند اسید سیتریک، کلسیم، منیزیم ، ویتامین C، فلاوانوید، پکتین و لیمونین است که ایمنی بدن را ایجاد می کند و با عفونت ها مقابله می کند.
۱- خواص تغذیه ای :
این میوه به خاطر اثرات و ارزش تغذیه ای آن مورد توجه می باشد. ویتامین C این میوه برای حفظ قدرت دفاعی بدن در برابر عفونت ها و بهبود زخمها لازم است و نیز این ترکیب تشکیل نیتروز آمین های سرطانزا را پس از مصرف نیترات ها و نیتریت ها بلوک می نماید.
محتوای پتاسیم این میوه برای جبران کمبود پتاسیمی که به واسطه مصرف داروهای کاهش دهنده فشار خون ( مانند انالاپریل وکاپتوپریل ) ایجاد می شود، در بعضی بیماران مفید می باشد.
همچنین عصاره لیمو می تواند جذب آهن را افزایش دهد.
۲- اثرات ضد سرطان:
فیبرهای پکتین و اسانس لیمو ترش اثر آنتی اکسیدانت داشته ومیوه آن دارای خاصیت ضد سرطان نیز می باشد.
۳-اثرات گوارشی:
به طور کلی لیمو ها به خاطر اثرات هیدروفیلیک به عنوان حجیم کننده محتویات دستگاه گوارش عمل می کنند و لذا می توانند در درمان اسهال و استفراغ مفید باشند .
۴- اثرات ضد میکروبی :
اسانس لیمودارای اثرات ضد باکتریوضدعفونی کننده و نیز مهار کننده رشد قارچ آسپرژیلوس می باشد و از آن برای ضد عفونی کردن آب آشامیدنی و سطوح آلوده به ویروس هاری استفاده می شود.
۵- اثرات قلبی- عروقی:
پکتین موجود در این میوه کلسترول خون را کاهش می دهد و می تواند در پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی کمک نماید.
بیوفلاونوئید های موجود در لیمو استحکام دیواره داخلی عروق شامل مویرگها و ورید ها را افزایش می دهند و می توانند در درمان واریس سیاهرگها، کبود شدگی ها و لثه های خونریزی دهنده مؤثر باشند.علاوه بر آن، این میوه در درمان آترواسکلروز نیز مفید می باشد.
۵- اثر بر سیستم عضلانی- اسکلتی:
لیمو (علی رغم اسیدیته آن ) در بدن به عنوان قلیا عمل می کند و لذا در شرایطی مانند روماتیسم، آرتریت،و نقرس می تواند مفید باشد.
۶- اثرات پوستی:
این میوه در درمان مشکلات پوستی مانند آکنه، بیماریهای قارچی، آفتاب سوختگی ، زگیل وزخمهای ناحیه لب ومخاط دهان مفید باشد.
سایر اثرات:
ازاین میوه دردرمان عفونتها،تبها، سرماخوردگی،گلودرد، التهاب لثه و به عنوان تقویت کننده کبد و لوزالمعده استفاده می شود.
همچنین به صورت تایید نشده از این میوه به عنوان پاد زهر اپیوم استفاده می شود.
♣ موارد احتیاط و عوارض جانبی :
۱- حساسیت پوستی نسبت عصاره لیمو
۲- عصاره لیمو می تواند باعث ایجاد فرسایش، تغییر رنگ یا تغییر شفافیت مینای دندان شود.