زالو درمانی و نحوه ی انجام آن
زالو درمانی و نحوه ی انجام آن
استفاده از زالو برای درمان بیماری ها، یکی از روش های درمانی می باشد، که مورد تایید و توجه بزرگان طب سنتی بوده است. اهمیت زالو درمانی در طب سنتی- اسلامی به قدری است که در کتاب قانون بوعلی سینا فصلی درباره زالو و علایم زالوهای سمی و زالوهای مفید آمده است. امروزه زالو درمانی در کشورهای غربی و اروپایی بسیار مورد توجه است. تا حدی که کشورهایی نظیر روسیه و انگلستان و آلمان از تولید و صادرات زالو درآمد هنگفت ارزی بدست میآورند. برای بهره بردن از مزایای این روش درمانی لازم است حتما زالو درمانی تحت مراقبت پزشک، با رعایت بهداشت کامل و آگاهی از نحوه مصرف زالو باشد.
۱۵ توصیه که لازم است قبل از زالو درمانی به آن ها توجه کنیم :
۱ – تمام آداب حجامت و فصد ( زمان , مکان , رژیم غذایی قبل و بعد) درباره زالو درمانی هم صادق است.
۲ – قرص وارفارین و آسپرین، دی پیریدامول، اسویکس، کلوپیدگرل و قرص های مسکن حداقل از یک روز قبل از زالو درمانی باید قطع شود.
۳ – موهای موضع زالو درمانی باید پاکسازی و تراشیده شود.
۴ – ۲۴ ساعت قبل از زالو درمانی مقاربت جنسی نداشته باشید.
۵ – موضع زالو درمانی را فقط با آب خالی و صابون های غیر معطر قبلا شستشو دهید (از عطر و ادکلن و شوینده های معطر استفاده نکنید)
۶ – پس از زالو درمانی موضع زالو اغلب اوقات، خون ریزی دارد و برای پیشگیری و سایر مشکلات , برنامه کاری، سفر، مهمانی پس از زالو درمانی نداشته باشید لااقل ۸ ساعت پس از آن در استراحت و آرامش به سر ببرید
۷ – مصرف غذاهای سرد (لبنیات، تخم مرغ، برنج، مرغ، خیار و کاهو ، کیوی، میوه نارس و ترش ، ماکارونی، آش جو و آلوچه و …) قبل از زالو درمانی مجاز نیست (حداقل ۸ ساعت)
۸ – مصرف رب انار، آب انار و گلاب (۶ واحد آب انار + ۱ واحد گلاب ) مسهل ها و منضج های گیاهی قبل از زالو درمانی (حداقل یک هفته ) بازده زالو درمانی را بسیار ارتقا می دهد.
۹ – گرسنگی یا پرخوری و بیخوابی و کم خوابی سبب کاهش تاثیر زالو درمانی خواهد شد.
۱۰ – زن ها در حاملگی یا عادت ماهیانه نباید زالو درمانی کنند.( بویژه زیر قوزک داخلی پا )
۱۱ – قبل و بعد از زالو درمانی استحمام طولانی و گرم و سونا و جکوزی جایز نیست .
۱۲ – زمان زالو درمانی آرامش روحی و عصبی و جسمی لازم است . در صورت داشتن استرس و ترس , اضطراب و هیجان زیاد یا نشاط بیش از حد با پزشک و دستیار مشورت کنید.
۱۵ – زالو اندازی بهتر است در نیمه دوم ماه های قمری انجام شود، به خصوص روزهای ۱۶ و ۱۷ ماه.
زالو باید یکبار بیشتر مصرف نشده باشد …
در کتب طب سنتی و گیاه درمانی حتی در تالیفات شخصیت هایی مانند شیخ الرئیس بوعلی سینا بر یکبار مصرف کردن زالو تاکید شده است. ویروس ها و میکروبهایی هستند، که در خون انسان زندگی می کنند و در عین حال با سیستم ایمنی بدن کنار آمده و به اصطلاح یک حالت ھمزیستی پیدا می کنند. این ویروس ھا شاید تا آخر عمر خطری برای میزبان خود نداشته باشند، اما ھمین که توسط عواملی مانند زالوی دوبار مصرف به بدن شخص دیگری وارد شوند ممکن است فعال شده و خطرات جبران ناپذیری را برای میزبان جدید خویش به بار آورند.
پس از اطمینان از دست نخورده بودن زالو، آن را با آب معمولی چندین بار بشوئید و در محل مورد نظر بچسباند، زالو ھنگام شروع مکیدن خون قدری احساس سوزش ایجاد می کند که دقایقی پس از آن سوزش کم شده و از میان خواھد رفت.
چنانچه ھر بار تعداد ۲۰ عدد زالو بکار برده اید تا ۲۰ الی ۲۵ روز دیگر از مصرف زالو و خون درمانی ھای دیگر مثل حجامت و فصد خودداری کنید. به ھمین نسبت چنانچه ۱۰ عدد زالو مصرف کرده اید تا ۱۰ روز دیگر از خون درمانی بعدی اجتناب ورزید و به ھمین نسبت محاسبه کنید.
چگونه زالو را روی موضع مورد نظر قرار دھیم:
برای این کار اگر شما مبتدی ھستید توصیه می شود یک جفت دستکش لاتکس را در دستان کنید و یک عدد زالو در دستتان بگیرید آن طرف از زالو که می جنبد و تکان می خورد و کوچکتر است سر زالو می باشد که شما باید سر زالو را روی موضع مورد نظر قرار دھید اگر در اوایل فصل بھار باشید زالو به راحتی و تمایل زیاد موضع را می گیرد و شروع به مکیدن می کند ولی در سایر فصول بویزه تابستان این کار به این سادگی نیست و زالوها به دلیل افزایش دمای محیط کمی بی حال ھستند.
به ھمین خاطر شما باید انگشت اشاره یا شصت خودتان را (هر کدام راحت می باشید) را روی سر زالو آرام قرار دھید تا با ایجاد سایه زالو را تحریک به اتصال به موضع کنید و اگر این کار ھم جواب نداد یک دستمال تمیز یا گاز استریل را بردارید و زالو ھا را روی پارچه قرار دھید پارچه را بر گردانید تا زالوھا زیر پارچه و روی موضع قرار گیرند و کمی هم آب روی پارچه بریزید با این کار زالوها و را تحریک به گرفتن می کنید که این روش کاملا جواب می دھد ولیکن ممکن است دقیقا روی موضع ھای مورد نظر شما نچسبد. در یک مرحله نباید از تعداد زیادی زالو استفاده کرد . چون ممکن است سیستم ایمنی بیمار , علیه بزاق زالوها واکنش نشان دهد. بھتر است امکاناتی را ایجاد کنیم تا زالوها و خون جاری شده پس از افتادن زالو به موضع اطراف جاری نشود و صحنه ی ناخوشایندی ایجاد نکند.
برای رسیدن به این مقصود اعمال زیر را انجام دھید:
ابتدا یک پلاستیک فریزر را بر دارید و یک طرف آن را سوراخی متناسب با تعداد زالو ھا و موضع مورد نظر ایجاد کنید و سپس چھار طرف سوراخ دایره ای شکل را با چھار تکه چسب پارچه ای یک شکل مربعی ایجاد کنید. یعنی، دور تا دور سوراخ را چسب بزنید به گونه ای که مقداری از چسب روی پلاستیک باشد و مقدار دیگر آزاد باشد و طرف چسبان چسب به بیرون باشد. یعنی از داخل چسب بزنید و سپس پلاستیک را برداشته و از طرف چسبنده آن به موضع مثلا روی پا بچسبانید. بگذارید پلاستیک آویزان باشد و سپس زالوھا را از طریق دھانه پلاستیک داخل کرده و در آن سوراخی که روی پلاستیک ایجاد کرده بودید و پوست بدن قابل لمس است، زالو بیاندازید. با این کار زالوها پس از رھا کردن موضع داخل پلاستیک می افتند و همچنین خونی که جاری می شود همه داخل پلاستیک می رود.
در اخر کار پلاستیک را از موضع جدا می کنید. با دم کرده صاف شده آویشن شیرازی محل زخم را تمیز کرده و سپس ضماد را روی زخم گذاشته و روی آن چند گاز استریل گذاشته و پانسمان کنید و محکم ببندید. به گونه ای که ضماد خشک نشود. با این کار میزان کثیف کاری به صفر می رسد. توصیه می شود پلاستیک ھای یک بار مصرف رولی را یک مقدار جدا کرده و زیر موضع بگذارید تا اگر مقداری چسب پلاستیک شل شد و کمی خون جاری شد خون ھا روی پلاستیک بریزد.
رفع حساسیت احتمالی پس از زالو درمانی:
حساسیت احتمالی بعد از زالو درمانی عموما با علائمی نظیر خارش و … خود را نشان می دھد. هنگام مواجه با حساسیت جای هیچ گونه نگرانی نیست چرا که می توان روی محل نیش زالو را بادکش کرد و یا با میل کردن دم کرده و جوشانده ضد حساسیت مانند شوید و گشنیز و مرزنجوش که با ھم جوشانده می شوند این حساسیت را التیام بخشید. ھمچنین برای رفع خارش می توانید یک قاشق غذاخوری عسل + یک قاشق چای خوری نمک را با آب مخلوط کرده و با دستمال روی زخم بمالید.
۱۵ توصیه مورد توجه پس از زالو درمانی :
۱ – تا ۴۸ ساعت موضع زالو درمانی با آب معمولی تماس نداشته باشد.البته اگر آب را بجوشانید موردی ندارد.
۲ – موضع زالوها به طور طبیعی ۸ تا ۱۶ ساعت خونریزی دارد و در صورت خونریزی عادی و ملایم نگران نباشید. تحرک کمتر و حالت دراز کش سبب کاهش خونریزی می گردد . پس از ۱۲ ساعت در صورت ادامه خونریزی به پزشک مراجعه کنید یا با مطب تماس بگیرید.
۳ – ۲۴ ساعت پس از زالو درمانی پانسمان را باز کنید و در صورت خونریزی ضماد گیاهی انعقاد را روی موضع بریزید و مجددا پانسمان کنید و برای رفع سریع جای نیش زالو از روغن بادام تلخ روی موضع استفاده کنید.
۴ – گاه خارش موضعی زالو پس از ۲۴ ساعت شروع می شود و گاهی تا یک هفته ادامه دارد و در صورت خارش محدود از روغن بنفشه یا روغن گشنیز یا روغن کافور یا روغن بادام تلخ استفاده کنید و در موضع زالو استعمال کنید . در موارد خارش شدید به مطب مراجعه کنید.
۵ – پس از زالو درمانی تا ۲۴ ساعت مقاربت جنسی نداشته باشید
۶ – پس از زالو درمانی استراحت فیزیکی و بدنی و حتی استراحت فکری (پرهیز از تنش , مطالعه , تلویزیون , مهمانی یا … ) توصیه می شود. (حدود ۸ ساعت )
۷ – تا ۲۴ ساعت نمک , تخم مرغ , ماهی و ترشی جات و به طور کل سردی جات مصرف نشود.
۸ – تماس سرما و آب سرد با موضع زالو سبب خارش شدید و تورم می گردد.
۹ – به طور کلی غذاها و ادویه و میوه های بسیار گرم و بسیار سرد پس از زالو درمانی ممنوع و مضر می باشد.و بیش تر از غذاهای معتدل نظیر کرفس , جو , آبگوشت , گلابی , شیر برنج , قیمه , سیب , سوپ جو , سکنجبین , سرکه شیره و … باید استفاده کرد . البته شربت گلاب با عسل یا آب انار بعد از زالو درمانی خیلی مفید است .
۱۰ – مصرف غذاهای سنگین، مقوی و چرب (مانند دل، جگر، قلوه و…) و پرخوری پس از زالو درمانی بسیار ضرر دارد.چون این مواد مولد خون غلیظ و کثیف هستند و اثر زالو درمانی را به شدت کاهش می دهد.
۱۱ – پس از زالو درمانی حتی المقدور کم تر سرپا بایستید و پیاده روی کم تر داشته باشید.
۱۲ – خواب پس از زالو درمانی تا ۶ ساعت ممنوع است .به علت مزاج سرد خواب .
۱۳ مصرف غذاهای شور و حمام گرم پس از زالو درمانی جایز نیست( هر ۸ ساعت یک لیوان شربت عسل تا ۳ روز )مصرف شربت عسل , آب انار و گلاب , مالت جو ,و شربت زعفران و بیدمشک پس از زالو درمانی مفید است
۱۴ – ندرتا پس از زالو درمانی عوارضی نظیر تب، تپش قلب، ازدیاد فشار خون، اضطراب، سردرد، سردی و لرزش بدن، رنگ پریدگی، تهوع و … پیش می آید که پزشک شما را راهنمایی خواهد کرد. (این عوارض موقت و مقطعی بوده و جای نگرانی ندارد)
۱۵– تا بیست و چهار ساعت پس از زالودرمانی مصرف تخم مرغ وغذاهای حاوی تخم مرغ ممنوع است.
اقدامات لازم در صورت بروز عفونت در محل زخم زالو
در صورت بروز عفونت در محل زخم زالو که علامت آن با سفید و سرخ شدن دور زخم و دردناکی و ورم مشخص می شود داروی زیر را آماده و به کار برید .
تخم گشنیز، آویشن، گل ختمی از هر کدام مساوی تهیه کنید و به گونه ای پودر کنید که از ریز ترین الک رد شود . هر بار به میزان لازم از یک قاشق غذاخوری تا چند قاشق، بسته به وسعت جای نیش ها و تعداد انها پودر را با آب جوشیده داغ خمیر کنید و در همان حالت گرم روی محل زخم ها ضماد کنید و با چند لایه باند روی ان را محکم ببندید به طوری که پس از ۲۴ ساعت خمیر مزبور خشک نشده باشد . هر گز زودتر از ۲۴ ساعت ضماد را عوض نکنید. معمولا پس از یکبار بستن عفونت احتمالی کاملا رفع می شود . چنان چه عفونت به طور کامل محو نشده باشد یکبار دیگر این کار را تکرار کنید . چون ضماد مذکور به طور کامل اثر خواهد کرد قاعدتا نیازی به مصرف انتی بیتیک ها نمی باشد اما در موارد استثنایی ممکن است نیاز به تمهیدات بیشتر باشد . در ان صورت از دم کرده آویشن یا پونه یا نعناع یا مرزنجوش روزانه ۳ بار بنوشید . به علت سهل انگاری برخی از افراد زخم زالو مانند هر زخمی به عفونت حاد منجر می شود در این صورت مصرف آنتی بیوتیک با تشخیص پزشک بلامانع می باشد و این موارد به مکانیسم مکش زالو ارتباطی ندارد و تنها عدم رعایت دستورات فوق می تواند عامل عفونت باشد